OVER HPHO

 

Het Heemsteeds Philharmonisch Orkest

Het HPhO is een orkest dat bestaat uit zo’n 50 gedreven amateurmusici. Hun concerten en projecten kenmerken zich door originaliteit, kwaliteit en veelzijdigheid. Al sinds de oprichting in 1966 wordt gestreefd naar uitvoeringen die leuk zijn om te maken en mooi zijn om naar te luisteren. In de eerste decennia na de oprichting nog als kamerorkest, maar vanaf 2001 als volledig symfonieorkest. Met veel plezier studeren de musici van het HPhO wekelijks onder leiding van dirigent Dick Verhoef op uiteenlopend repertoire. Daarnaast verleent het HPhO regelmatig medewerking aan bijzondere muziekprojecten of zijn zij te vinden in het buitenland op één van de concertreizen, zo reizen zij regelmatig af naar Bad Pyrmont in Duitsland. In 2016 vierde het HPhO op grootse wijze haar 50-jarig jubileum met een tournee naar Weimar in Duitsland, een concert met Karin Bloemen in de Philharmonie in Haarlem en de grootse uitvoering van de 9e symfonie van Ludwig van Beethoven in de Lichtfabriek in Haarlem.
 
 

Ontstaan

Iman Soeteman (1935-2016) was in 1966 één van de medeoprichters van het Heemsteeds Kamerkorkest. In mei 1966 dirigeerde de 31-jarige hoornist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest de allereerste repetitie en hij bleef dirigent en artistiek leider tot Dick Verhoef in 2008 het stokje van hem overnam. Het orkest startte in 1966 met repetities in de muziekzaal van de Henricus-ulo aan de Herenweg in Heemstede. Twintig leden waren er, waaronder vier dames, zo meldde het Haarlems Dagblad op 28 mei 1966. Het orkest ontwikkelde zich snel en in mei 1969 had het voor het eerst een radio-optreden voor de TROS in Hilversum. Vanaf het begin werd gestreefd naar uitvoeringen van een zo hoog mogelijk niveau en dat maakte het orkest al snel aantrekkelijk voor bijzondere solisten. Grote namen verleenden in de loop der jaren hun medewerking aan concerten van het orkest onder wie Herman Krebbers (1978), Jaap van Zweden (1982), Theo Olof (1985), Boudewijn de Groot (1992) en ook - een toen nog piepjonge - Janine Jansen (1994). In 2001 werd de naam veranderd in Heemsteeds Philharmonisch Orkest (HPhO). Het gezelschap was het formaat van een kamerorkest inmiddels ontgroeid en begon steeds grotere werken uit te voeren met grotere blazerssecties en een bredere strijkersbezetting. Absoluut hoogtepunt was het concert in het Concertgebouw in Amsterdam in 2004, waar de vierde symfonie van Gustav Mahler werd uitgevoerd.
 
 

Unieke projecten

Het HKO/HPhO heeft altijd het lef gehad om bijzondere muziekprojecten aan te pakken naast het klassieke repertoire. Zo kwamen unieke producties tot stand, vaak in samenwerking met solisten, componisten of collega-orkesten. Enkele voorbeelden: 1981: wereldpremière van een concert voor orkest en trombone van Willem van Maanen. 1986: medewerking aan een promotiefilm om de Olympische Spelen van 1992 naar Nederland te halen. 1992: medewerking aan Homofestival in Alkmaar en een jazzconcert van Laura Fygi. Iman Soeteman componeerde diverse werken voor orkest die allen hun première beleefden tijdens concerten van het HKO/HphO.

Ook na de dirigentenwissel ging het HphO door met bijzondere projecten:

2010: concert met filmmuziek van Fons Merkies (o.a. van de films De Storm en De Tweeling). Merkies vond het geweldig om zijn muziek als één geheel live te horen en niet, zoals gebruikelijk, per instrument of instrumentgroep ingespeeld in een studio.
2012: op 5 februari speelde het HphO met de twee andere Heemsteedse orkesten samen in de Philharmonie: Heemstede Tutti, 150 musici op één podium!
2012: subsidie van het Fonds voor de Podiumkunsten, zeer uitzonderlijk voor een amateurgezelschap. Die subsidie leidde tot een opdracht aan componist Henry Kelder.
2013: wereldpremière van het door Kelder gecomponeerde concert voor altsaxofoon en orkest, uitgevoerd in Bad Pyrmont met solist Johan van der Linden (NBE, Aureliakwartet).
 
 

Reislustig orkest

Het HKO/HPhO bleef niet binnen de regio, maar trok ook graag naar het buitenland. In 1981 maakte het orkest z'n eerste concertreis naar de zusterstad van Heemstede in Groot-Brittannië, Leamington Spa. Er volgden later nog twee bezoeken (1984 en 1992). Ook de Duitse zusterstad Bad Pyrmont was en is nog steeds een geliefde bestemming voor tournees. In de geweldige zaal van het Konzerthaus in Bad Pyrmont heeft het orkest inmiddels al vele concerten gegeven, de laatste in 2017. Een mooie traditie die in Heemstede en Bad Pyrmont met veel plezier in stand wordt gehouden. In 2012 gaf het HPhO twee gedenkwaardige concerten in Montaigu le Blin in Frankrijk tijdens een dorpsfeest in dit bijzonder idyllische dorp dat ons zo gastvrij ontving. De meest bijzondere concertreizen van het HPhO gingen echter naar Japan in 1988, 1993, 1997 en 2000. Via een connectie van Iman Soeteman lukte het vier keer om met een voltallig symfonieorkest af te reizen en fantastisch georganiseerde tournees te maken door Japan. Er werd gespeeld in de mooiste concertzalen en in die tijd dacht men in Japan dat er in Nederland maar twee orkesten waren: het Koninklijk Concertgebouw Orkest én het Heemsteeds Philharmonisch Orkest. Een van de cellisten, een knappe jonge vent, moest zelfs handtekeningen uitdelen na afloop van de concerten!